Dijital Ortamda ‘ticaret’
Gelişen yaşam koşullarının teknoloji dünyasına yön vermesi ile birlikte online alışveriş ortamı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Ticaretin alışveriş ortamına taşınması ile birlikte hayatımıza birçok yenilik ve kolaylık yer edinmektedir. Satışı yapılan ürünün üretim, tanıtım, satış, pazarlama ve ödeme gibi aşamalarının internet üzerinden gerçekleştirilme durumudur. Bu süreçteki aşamalar tamamen müşteri hizmetine uygun olacak şekilde tasarlanmalıdır. Bu sayede e-ticaret günden güne büyüyerek hizmet sektöründeki egemenliğinin kalıcı olmasının sağlanmasında belirleyici etmen olmalıdır.
E-Ticaretin Dünya Üzerindeki Egemenliği Ne Durumdadır?
Değişerek gelişen dijital dünyada geleneksel ticaret yönteminin çalışma süreçlerini sürdüren şirketler hala bulunmaktadır. Ancak bu şirketler dijital dönüşüm süreci ile birlikte ticari yönlerini online sisteme dönüştürme sürecine girmektedir. Bu süreçte e-ticaret fiziki mağazaya sahip markalara ek olarak firmaların süreçlerini destekleyen sistem özelliğinde olabilmektedir. Bu özelliğin en büyük nedeni ise, e-ticaret hedef kitle ile doğrudan iletişim kurabilmesidir. Bu kadar kısa sürede sağlanan hedef kitle iletişimiyle satış potansiyelinin yükselmesiyle ödemeler de kolaylıkla alınabilmektedir.
E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?
Dijital dönüşüm çağı ile birlikte e-ticaret, satış sitelerinde yükselişe geçen bir sistemi tanımlamaktadır. Dönüşerek gelişen internet teknolojileri insanların yaşamında büyük bir öneme sahiptir. E-ticaret, satışı yapılacak olan ürünün reklamı kısa sürede hedef kitleye ulaşabilmektedir. İnsanlar, günlük hayatının büyük bölümünü geçirdikleri sosyal medyada bilinçli olarak veya olmayarak e-ticaret sahasına girmektedirler. Bu durumun sebebini ilgi çekici reklamlar veya sosyal medya içerikleri oluşturmaktadır. Günümüzde yeni nesil teknoloji e-ticaretin birçok avantajı bulunmaktadır.
E-Ticaret Biçimleri Nelerdir?
Elektronik ticarete başlangıç seviyesindeki iş potansiyeli stoklu ve stoksuz olarak birbirinden ayrılmaktadır. Stoksuz e-ticaret nedir? Stoksuz elektronik ticaret, firmaların herhangi somut bir stoğa ihtiyaç duymadan online site üzerinden satış yapabilmesidir. Tam olarak stoksuz e-ticaret, firmanın elinde olmayan bir ürünün stok hâlinde bulundurmadan satılması işlemidir. Günümüzde çok sayıda firma; depolama, stok maliyetlerini ortadan kaldırma maksadıyla stoksuz e-ticaret yapmayı tercih etmektedir. Firmaların online stoksuz çalışma biçiminin avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.
Stoksuz Ticaret Avantajları
Stok bulundurulmamasından kaynaklı depo masrafına ihtiyaç duyulmamaktadır. Stoksuz çalışma prensibinde depoda çalışacak bir elemana gereksinim yoktur. Ürünler alınmadan, direkt site üzerinden satış imkânı sunulmaktadır. Yeni girişimde bulunanların büyük sermayelere ihtiyaç duymadan e-
ticarete yönelmesine imkan sağlamaktadır. Stok maliyetinin olmaması sayesinde farklı kategorilerden sağlanan ürün çeşitliliği ile satışlar yapılabilir. Ve en önemlisi de bir kargo firması ile anlaşmaya gerek duyulmamaktadır.
Stoksuz Ticaret Dezavantajları
Üreticinin teslimat işlemini zamanında gerçekleştirmesi gerekmektedir. Gerçekleşmemesi durumunda tüketiciler ile problem yaşanabilmektedir. Ürünlerin hakkında detaylı bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Müşteri, satın almak istediği bir ürün hakkında sorular sorabilmektedir. Sorulan bu sorulara eksik veya yanlış cevap vermek güvenin zedelenmesine yol açabilmektedir. Stoksuz elektronik ticaretin dezavantajlarından korunmak için müşterilerin de dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Hasarlı veya yanlış üründen kaçınmak için güvenilir siteler tercih edilmelidir.
E-Ticarette Zaman Yönetimi Nasıl İlerlemektedir?
Dijital dünyada hayatımıza girmiş e- olan ticaretin en büyük avantajlarından birisi zaman yönetimidir. Yenilikçi internet teknolojileri ile hayatımızda yer edinen e-ticaret eylemlerini olabildiğince kısa yoldan gerçekleştirmesine imkân tanımaktadır. Tanınan bu imkanlar içerisinden özellikle reklam içerikleri, ürünlerin kısa sürede hedef kitleye ulaşmasının önünü açmaktadır. Bu özellikle birlikte zamandan büyük ölçüde tasarruf etmek mümkün hâle gelmektedir.
E- Ticarette E-Ticaret Paketlerinin Önemi Nedir?
Dijital platformda ticaret işlevini gören e-ticaret paketleri hazır sistemin, sitenin ve yazılımın para karşılığında sunulmasıdır. E-ticaret sitesi kurarken hiçbir aşaması ile uğraşmadan hazır bulunan yazılımın paket halinde satın alınması işlemidir. Geriye kalan kısmı ise sadece ürünlerin düzenlenerek satılmasıdır. Bu paketler site sahibinin işlerinin büyük ölçüde kolaylaştırılmasını sağlamaktadır.
E-Ticaret Paketlerinin Fiyatları Nelerdir?
E ticaret Paketleri ile müşteriler internet üzerinden satışa uygun bir mağaza açma fırsatı sunabilmektedir. E-ticaret Paketleri, düşen giderler, ciro grafikleri, satış sistemi, kolay yönetim paneli gibi birçok fayda sağlamaktadır. Platinum olarak kullanıma sunulan paketlerde fiyat çizelgesi o yönde değişim gösterebilmektedir.
E-Ticaret İçin Şirket Kurmak Gerekli midir?
E-ticaret iş alanında güçlü, ileriye dönük adım atarken bir şirkete ihtiyaç duymanız söz konusu olmaktadır. Bu şirket için dijital alandaki pazar yerleri ve kendi internet sitenizde ürünlerin doğrudan pazarlanmasına olanak sağlamaktadır. Bu durum müşteri için oldukça önem taşımaktadır. Ürünlerinize online ulaşım sağlayan müşteriler güvenilir alışveriş amacıyla şirket bilgilerinize ihtiyaç duymaktadırlar. Bu durum güven kazanılması açısından oldukça önem taşımaktadır. Bu durumlar için e-ticaret paketleri oldukça kolaylık sağlamaktadır.
E-ticaret şirketi kurmanın firma ve müşteri adına sağladığı Faktörler Nelerdir?
Firma ve müşteri arasında iletişim kurma alanı genişlemektedir. Bu sayede ürün stoğunun artırılmasını sağlayarak global dünyadaki iş potansiyelinin yükselmesini sağlarlar. Bunu kolay yoldan yapmalarını sağlayan e-ticaret paketleri bulunmaktadır. Müşterinin gözünde, 7/24 iletişim kurabileceği bir sistem izleniminin oluşmasını sağlamaktadırlar. Popüler dijital satış kanalları üzerinde bir pazar yeri kurulmasına olanak sağlamaktadırlar.
E-Ticaret Türleri Nelerdir?
Ticaret ve pazarlama kategorilerinde teknolojik gelişmeler aracılığıyla yer edinen e-ticaret çeşitlerini iki temel başlık altında incelenebilmektedir. Doğrudan ve dolaylı yoldan gerçekleşen e-ticaret olarak incelenmektedir.
Doğrudan E-Ticaret Nedir?
Somut bir anlam içermeyen ürün ve hizmetlerin internet aracılığıyla gerçekleştirilme yöntemine doğrudan e-ticaret denilmektedir. Fiziki yapı altında gerçekleştirilen doğrudan e-ticaretin bağlı olduğu ürün ve hizmetler uluslararası çerçevede değerlendirilebilmektedir. Ücret karşılığında bir yazılımı online sistemler aracılığı ile satın almak, doğrudan e-ticaret kapsamında bulunmaktadır.
Dolaylı E-Ticaret Nedir?
İnternet ortamında gerçekleştirilen geleneksel satış ve pazarlama yöntemleri, doğrudan e-ticaret kapsamında incelenmektedir. İnternet sitesi üzerinden bir ürünün ödemesi gerçekleştirilerek satın alınmaktadır. Firma sahibi, satın alınan ürünü paketleyerek anlaşmalı olduğu kuryeye teslim etmektedir. Kuryenin ürünü müşteriye ulaştırması, dolaylı bir e-ticaret türü kapsamında incelenen bir olay olmaktadır.